Nick Warmerdam treedt per juni aan als coördinator kennis bij Erfgoedhuis Zuid-Holland. Warmerdam, reeds adviseur archeologie, is opvolger van Onno Helleman, jarenlang hét gezicht voor erfgoed en ruimte. Helleman gaat na bijna 25 jaar bij het Erfgoedhuis met pensioen. Een man van het (bijna) eerste uur dus en niet zomaar vervangbaar. Daarom stellen we zijn opvolger graag even voor in zijn nieuwe rol.
Kun je vertellen waar je interesse in erfgoed vandaan komt?
"Als kind was ik altijd bezig met het plannen van mijn volgende ontdekkingstocht. Struinend door de Zuid-Hollandse duinen en polders, op zoek naar hulzen, scherven en wat er dan ook maar boven kwam. Het ontrafelen van de verhalen van een plek en het 'zelf' ontdekken voelde als iets magisch dat me niet meer losliet."
Het ontrafelen van de verhalen van een plek en het ‘zelf’ ontdekken voelde als iets magisch dat me niet meer losliet.
Het is dan ook niet vreemd dat Nick uiteindelijk archeologie is gaan studeren en bijna tien jaar als archeoloog met de schep in de hand in het veld stond. Een jongensdroom, maar toch zocht hij verbreding. "Erfgoed is divers, dynamisch en gelaagd. Bovendien vormt erfgoed een van de vele belangen die in de huidige ruimtelijke en maatschappelijke opgaven moeten worden meegewogen. Ik vind het enorm interessant om deze complexe vraagstukken naar de dagelijkse praktijk te vertalen en daarbij zoveel mogelijk partijen in het erfgoedveld een stem te geven."
Nick begon als adviseur archeologie bij het Erfgoedhuis, binnen het Provinciaal Steunpunt Cultureel Erfgoed, en is vanaf mei 2025 coördinator kennis. "Bij het Erfgoedhuis zit ik volledig op mijn plek. Het werk is interessant en veelzijdig, maar ook uitdagend doordat we dicht op het vuur zitten. Tel daar een hoop inspirerende (jonge) collega’s bij op met een frisse blik op erfgoed, een fijne werk-privébalans, een prachtig pand en een actieve feestcommissie, en het plaatje is compleet!"
Erfgoed is divers, dynamisch en gelaagd. Ik vind het enorm interessant om deze complexe vraagstukken naar de dagelijkse praktijk te vertalen.
Hoe ziet een standaard werkweek eruit?
"Als coördinator kennis heb ik een breed palet aan taken en zet ik mij in voor alle adviseurs binnen het Erfgoedhuis. Een groot deel van mijn tijd besteed ik echter aan het Steunpunt, waarbij ik samen met vier collega’s zorgdraag voor de ondersteuning van gemeenten. Er is eigenlijk nooit sprake van een standaard werkweek. Het ene moment werk ik met collega’s aan een erfgoednota of participatietraject, en het andere moment organiseren we een informatiebijeenkomst of werken we aan een nieuwe handreiking. Schrijven, netwerken, verbinden, faciliteren, presenteren, studeren — alles zit erin.
Provinciaal Steunpunt Cultureel Erfgoed
Of het nu gaat over beleid, procedures, actuele ontwikkelingen of inhoudelijke vragen: het Steunpunt helpt gemeenten in Zuid-Holland bij hun taken op het gebied van erfgoed.
Een deel van onze taken wordt in overleg aan het begin van het jaar vastgelegd. Als adviseur heb je toch veel vrijheid om je eigen werkzaamheden in te delen en nieuwe projecten te initiëren. Zo hebben we vorig jaar een klimaatrisicoscan voor erfgoed uitgevoerd en werken we dit jaar aan verschillende handreikingen. Een deel van het werk voer je zelfstandig uit. Binnen het Erfgoedhuis beschikken we, dankzij alle collega’s, over veel expertise. Samenwerken of even snel advies inwinnen is dan ook zo gedaan."
"Verder willen we dat het steunpunt zo goed mogelijk vindbaar is, en dat ons werk altijd relevant is en blijft. Daarom is het organiseren van bijeenkomsten, het onderhouden van een netwerk en de samenwerking met gemeenten, de provincie, andere steunpunten en het Rijk van groot belang. Je trekt daarom ook regelmatig de provincie en het land in."
Bij het Erfgoedhuis zit ik volledig op mijn plek. Het werk is interessant en veelzijdig, maar ook uitdagend doordat we dicht op het vuur zitten.
Uitdagende werkomgeving
"Het is een interessante tijd, waarin de harde en zachte kant van erfgoed steeds verder naar elkaar toe groeien en we te maken hebben met belangrijke ruimtelijke en maatschappelijke opgaven. Dit zorgt voor kansen en uitdagingen die niet alleen de erfgoedprofessionals aangaan, en waarbij een domeinoverstijgende aanpak wenselijk is. Denk aan thema’s als digitalisering, het Verdrag van Faro, inclusie en diversiteit en de overgang naar de Omgevingswet. Met de diversiteit en enorme kennis die we dankzij alle collega’s in huis hebben, beschikken we in ieder geval zeker over de benodigde expertise en slagkracht om ook echt het verschil te maken!"
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Nick Warmerdam
Coördinator kennis, senior adviseur archeologie
Ontvang erfgoednieuws in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!