Ondersteuning gemeenten bij archeologie
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een juiste omgang met archeologie. Zij moeten kunnen aantonen waar zij archeologische resten verwachten en actief beleid voeren om deze te beschermen. Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt hen hierbij.
Ondersteuning bij beheer en behoud
Bij bescherming van archeologische resten heeft het de voorkeur dat ze ongestoord in de bodem blijven liggen. Als dat niet kan, moet worden toegezien op de uitvoering van gedegen archeologisch onderzoek. De wettelijke verplichtingen van gemeenten ten aanzien van archeologie zijn vastgelegd in de Erfgoedwet (2016) en de Omgevingswet (vanaf 2019).
Wij adviseren en ondersteunen gemeenten in Zuid-Holland bij de omgang met archeologie. Zij kunnen bij ons terecht met al hun vragen over de ontwikkeling en implementatie van erfgoedbeleid. We voorzien in cursussen en trainingen over deze onderwerpen voor ambtenaren. We brengen gemeenten, professionals en vrijwilligers met elkaar in contact en slaan een brug tussen de gemeentelijke archeologie en het publiek.
Beleidsontwikkeling
Door archeologie in een vroeg stadium te betrekken bij planontwikkeling komen betrokken partijen niet voor verrassingen te staan en kan archeologie een meerwaarde zijn in het ontwerp. Een beleidsplan, beleidskaart en verordening op het gebied van de archeologische monumentenzorg zijn hierbij onmisbaar. Nieuwe bestemmingsplannen moeten bovendien een archeologie-paragraaf bevatten, waarin is opgenomen welk beschermingsregime geldt voor (eventuele) archeologische waarden. Wij kunnen gemeenten adviseren en begeleiden bij deze procedures.
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Onno Helleman
Coördinator kennis, senior adviseur erfgoed en ruimte