Herbestemming van monumenten
De provincie Zuid-Holland herbergt veel rijksmonumenten. Er bevinden zich ruim 9.000 rijksmonumenten in onze provincie. Al deze monumenten maken deel uit van het verhaal van Zuid-Holland en geven kwaliteit en identiteit aan hun omgeving. De provincie Zuid-Holland zet zich dan ook graag in om deze monumenten waar mogelijk te behouden door restauratie en herbestemming te bevorderen.
De beste manier om een monument te behouden is door het een passende functie te geven. Een mooie bijkomstigheid is dat het dan ook voldoende op kan brengen om het onderhoud nu en in de toekomst mogelijk te maken. Zo’n nieuwe functie helpt daarnaast vaak ook om het omliggende gebied aantrekkelijker te maken. Geslaagde voorbeelden hiervan zijn het landgoed Ockenburgh in Den Haag, de watertoren van Zwijndrecht en de Fenixloodsen in Rotterdam-Katendrecht.
De provincie ondersteunt herbestemming door:
- Het jaarlijks beschikbaar stellen van subsidie voor restauratie en voor herbestemming, w.o. ook maatregelen die de toegankelijkheid van het monument vergroten en die bijdragen aan de verduurzaming van het monument. Deze subsidie is gericht op rijksmonumenten.
- Advisering op maat, ten aanzien van restauratie en herbestemming met behulp van een aanjager herbestemming.
- Slim Ruimtegebruik: het beter of anders benutten van wat al is gebouwd. Leegstand voorkomen en bestaande gebouwen of terreinen waar mogelijk transformeren en herbestemmen.
- Het bieden van inzicht in Zuid-Hollandse (rijks)monumenten via de Erfgoedmonitor. Potentiële gebruikers kunnen in de Erfgoedmonitor zien welke monumenten leegstaan en wat de restauratiebehoefte is.
- Samenwerking met hogescholen en universiteiten. Studenten gaan, binnen het curriculum van hun opleiding, aan de slag met de uitwerking van ideeën voor de herbestemming van Zuid-Hollandse monumenten.
Aanjager herbestemming
De provincie Zuid-Holland realiseert zich dat herbestemming van een rijksmonument niet altijd gemakkelijk is. Er is niet alleen creativiteit en doorzettingskracht voor nodig. Ook kennis van de markt waarin je opereert en kennis van procedures en regelgeving is onmisbaar. Daarnaast gaat een herbestemming vaak gepaard met forse investeringen. De extra verbouwingskosten, door de status van een monument, kunnen vaak niet door de exploitatie worden gedekt.
Sinds 2018 is bij de provincie daarom een aanjager voor herbestemming actief:
- Voor eigenaren van een religieus-, industrieel- of agrarisch rijksmonument
- Voor ondernemers en organisaties die een unieke vestigingslocatie zoeken
- Voor omwonenden of andere betrokkenen die een leegstaand rijksmonument in één van de drie bovengenoemde categorieën onder onze aandacht willen brengen.
De aanjager helpt eigenaren een nieuwe bestemming te vinden. Zo helpen zij kosteloos en in goed overleg bij het:
- In kaart brengen van kansen en risico’s bij herbestemmen.
Samenbrengen van vraag en aanbod - Geven van financieel advies
- Delen van kennis over subsidieregelingen en fondsen van overheden
- Leggen van contacten met andere overheden zoals het Rijk, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en gemeenten
- Kennis en ervaring delen voor initiatiefnemers, marktpartijen en overheden
Neem bij interesse contact op met de aanjager: meer informatie.
De provincie Zuid-Holland realiseert zich dat herbestemming van een rijksmonument niet altijd gemakkelijk is. De aanjager herbestemming helpt eigenaren daarom een nieuwe bestemming te vinden.