I - Oriëntatie
Voordat je gaat investeren in het verduurzamen van jouw monument, is het goed om je te oriënteren op alle mogelijkheden. Begin met eenvoudige maatregelen en ga pas daarna kijken naar de meer uitdagende stappen. Kijk voor algemene informatie over wat er allemaal mogelijk is naar: Waaier ERM, De Groene Menukaart, Zelfscan duurzaam monument.
II - Contact met jouw gemeente
Het is altijd raadzaam om jouw gemeente op tijd in te lichten over je plannen voor het verduurzamen van een monument. Jouw gemeente toetst de haalbaarheid ervan volgens het lokale beleid en kan je informeren over benodigde vergunningen of beschikbare subsidies.
Wanneer nodig schakelen zij de monumentencommissie in om te toetsen of de plannen geen cultuur-historische waarden schaden. Zij zijn jouw vaste aanspreekpunt tijdens het volledige proces om de duurzaamheidsplannen te realiseren.
III - Vraag maatwerkadvies aan
Het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen in een monumentaal pand is een zorgvuldige taak die vraagt om maatwerk. Wij adviseren je dan ook om hiervoor een specialist in te schakelen. Je kunt een lijst met specialisten vinden bij jouw regionaal energieloket en het Restauratiefonds.
IV - Offertes & financieringen
Wanneer het plan is uitgewerkt kunnen offertes en subsidies aangevraagd worden om de duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Bij de volgende bronnen kun je je hier alvast op oriënteren: Energiesubsidiewijzer, Restauratiefonds ‘Welke financiering past bij mij?’
V - Vergunningen
Vraag de benodigde vergunning aan bij jouw gemeente, dit kan digitaal via het Omgevingsloket. Bij vragen of onduidelijkheden adviseren wij je om contact op te nemen met jouw gemeente.
VI - Op weg naar een duurzaam monument
Je bent nu op weg naar het verduurzamen van jouw monumentale pand! Geniet van verbeterd comfort en lagere energielasten. Niet alles hoeft nu meteen, je kunt de verduurzaming in een aantal stappen doorlopen.