Limeswerelderfgoeddag: Limes in de maak
Op 9 oktober vindt de jaarlijkse Limesdag plaats in Fort Wierickerschans in Bodegraven. Zet jij je (vrijwillig of professioneel) in voor de Limes, of heb jij een interesse in de Limes en Romeinen? Meld je dan snel aan. De Limesdag wordt georganiseerd door de Nederlandse Limes Samenwerking (NLS).
Over de Limeswerelderfgoeddag
Waar de Romeinen 2000 jaar geleden bouwden aan de Limes, spannen vandaag de dag talloze vrijwilligers, professionals en Limes-liefhebbers zich in om de diezelfde Limes bekend en beleefbaar te maken. Van replica’s en tentoonstellingen tot kunstwerken: tijdens deze Limeswerelderfgoeddag lichten we inspirerende maakprojecten van de afgelopen tijd uit. Sprekers uit verschillende hoeken van het erfgoedveld delen hun kennis en ervaringen.
Doelgroep
De middag is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de Neder-Germaanse Limes.
Klik hieronder op de knop om naar het aanmeldformulier in Google Docs van de Nederlandse Limes Samenwerking te gaan.
Programma
Het programma zal plaatsvinden tussen 12.00 en 17.30 uur. Vanaf 12.00 uur ben je welkom voor de netwerklunch. Om 12.45 uur start het programma. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel tot ca. 17:30 uur. Tijdens de dag kun je, na enkele boeiende keynotes, een keuze maken voor een van de deelsessies tijdens twee rondes. Het programma wordt de komende tijd nog verder aangevuld; kort na de zomer volgt een update hierover.
Deelsessies ronde 1
-
1. Limes in ruimtelijke ontwikkeling
Erik Graafstal (gemeentelijk archeoloog Utrecht) en Reinard Noordergraaf (regio-accounthouder ruimte Provincie Zuid-Holland) illustreren aan de hand van voorbeelden uit Leidse Rijn en de Limes-kern-en bufferzones in Zuid-Holland, hoe je als archeoloog en beleidsmedewerker de Limes kunt integreren in ruimtelijke ontwikkelingen.
-
2. Kennis in de maak: resultaten uit recent onderzoek
Joris Brattinga (Archol) en Roderick Geerts (ADC projecten) nemen je mee in de recente bijzondere ontdekkingen bij de opgravingen in Valkenburg. Wat zijn ze te weten gekomen over hoe het Romeinse leger hier functioneerde, over het dagelijks leven in de vicus, en de organisatie van het landschap?
Burgerwetenschapper Wil Kuijpers heeft in een grensoverschrijdend onderzoek duizenden baggervondsten bij Spijk onderzocht. Hoe kunnen deze vondsten een impressie geven van de Romeinse infrastructuur en de samenhang tussen dit gebied en het gebied over de Duitse grens, en zelfs bewijs vormen voor een nog onbekend Romeins castellum?
-
3. Limes in de maak: maakprojecten uit het veld
Deze sessie wordt nog volop uitgewerkt, met waarschijnlijk gasten uit Engeland.
Deelsessies ronde 2
-
4. Marketing, communicatie en publieksbereik
In deze sessie, met o.a. Mariëlla Beukers en Mirjam Blott (NLS), hoor je meer over de laatste ontwikkelingen en producten op het gebied van marketing, communicatie en publieksbereik, waaronder de nieuwe website, www.limes.nl.
-
5. Onderzoek en beheer
Wat speelt er op het gebied van onderzoek en beheer van de Limes? Coördinator onderzoek en beheer van de NLS Tom Hazenberg praat je bij over de laatste ontwikkelingen, zoals groenbeheer van limeslocaties, samenwerking op het gebied van klimaatverandering en de Limesonderzoeksagenda.
-
6. Limes in de maak: maakprojecten uit het veld
Ester van de Wiel en Catherine Visser presenteren samen met vijf studenten van de Designacademy het project ‘Limes, Verweven met NU.’ Neem zelf deel aan vijf mini-workshops en beleef hoe deze innovatieve projecten, die de verbinding leggen tussen verleden en heden, kunnen bijdragen aan de beleving van de Limes.
-
7. Excursie en workshop Romeins aardewerk op de Hortus Populus
Zin in een uitstapje? Hortus Populus is een pluktuin inclusief Romeinse soldatenbarak op 15 minuten van Fort Wierickerschans. Architect van de barak Gert Jacob de Graaf en aardewerkspecialist Roderick Geerts nemen je mee voor een rondleiding en een workshop waar je zelf aan de slag gaat met Romeins aardewerk.
Praktische informatie
De middag zal plaatsvinden van 12.00 tot 18.00 uur in Fort Wierickerschans, Bodegraven, met voorafgaand een lunch (optioneel). Het evenement is gratis. Inschrijven is verplicht, via het formulier van de Nederlandse Limes Samenwerking.
Bereikbaarheid
De locatie is per auto goed bereikbaar, navigeer voor parkeerplaatsen naar Weijpoort 4, 2415 BV Nieuwerbrug.
Daarnaast is het fort te bereiken met de (OV)-fiets vanaf station Bodegraven en wordt er een pendeldienst tussen het station en het fort ingesteld. Meer informatie hierover volgt. Weet je nu al dat je van de pendeldienst gebruik wilt maken? Geef dat dan aan op het aanmeldformulier.
Wanneer
9 oktober 2025
12.45 - 17.30 uur (inloop en lunch vanaf 12.00 uur).
Waar
Fort Wierickerschans Zuidzijde 132 2411 RX Bodegraven Toon route in Google MapsTotstandkoming
De Limeswerelderfgoeddag is een samenwerking van de Nederlandse Limes Samenwerking (NLS), provincie Zuid-Holland en Erfgoedhuis Zuid-Holland.