Expeditie Nieuwe Gezichten
Ben je op zoek naar nieuwe vrijwilligers maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wil je graag nieuwe doelgroepen bereiken maar vraag je je af hoe je dit aanpakt? Hoe maak je jouw organisatie aantrekkelijk voor mensen die zich willen inzetten voor cultureel erfgoed? Ga samen met andere organisaties aan de slag met deze vragen tijdens de Expeditie Nieuwe Gezichten. Speciaal voor leden van de Museumvereniging.
Over deze cursus
De Expeditie Nieuwe Gezichten helpt je om je vrijwilligersbestand toekomstbestendig, divers en inclusief te maken. Tijdens deze gezamenlijke ontdekkingsreis met andere erfgoedorganisaties en -gemeenschappen deel je kennis en ervaringen. Zo leer je efficiënt van elkaar en ontwikkel je concrete strategieën om die nieuwe gezichten te vinden die perfect passen bij jouw organisatie.
Speciaal voor leden van de Museumvereniging bieden Erfgoedhuis Zuid-Holland en MOOI Noord-Holland samen de cursus Expeditie Nieuwe Gezichten aan.
Doelgroep
Deze cursus staat open voor medewerkers en vrijwilligers van musea die lid zijn van de Museumvereniging. Deelnemers uit alle provincies kunnen meedoen aan deze cursus, maar deelnemers uit Noord- en Zuid-Holland hebben voorrang. We streven naar een goede verdeling tussen deelnemers uit deze twee provincies.
De cursus is bedoeld voor personen die verantwoordelijk of actief zijn op strategisch-tactisch niveau binnen het vrijwilligersbeleid. Denk hierbij aan:
- Directeuren
- Bestuursleden (met vrijwilligersbeleid in portefeuille)
- Vrijwilligerscoördinatoren
De cursus is geschikt voor zowel betaalde medewerkers als vrijwilligers.
Geen lid van de Museumvereniging, maar wel interesse? Zuid-Hollandse erfgoedorganisaties kunnen zich ook aanmelden voor de cursus in het najaar. Deze is inhoudelijk hetzelfde.
Programma
- Maandag 22 september (op locatie), 12.30-17.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
Bijeenkomst 1: vrijwilligersreis, motivaties, fricties, drempels en wervingsstrategieën. - Maandag 13 oktober (digitaal coachingsmoment) tijdstip nog te bepalen.
Coachingsmoment: vragen en huiswerk bespreken. - Maandag 20 oktober (op locatie) 09.30-13.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur)
Bijeenkomst 2: inclusieve organisatiecultuur (met het Jam Cultures-spel). - Maandag 3 november (digitaal coachingsmoment) tijdstip nog te bepalen.
Coachingsmoment: vragen en verdieping. - Maandag 17 november (op locatie) 09.30-13.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur)
Bijeenkomst 3: Erfgoedvrijwilliger.nl en eindpresentaties.
Locaties worden nog bekend gemaakt. We proberen de locaties zoveel mogelijk af te stemmen op de deelnemers.
Tussen de bijeenkomsten werk je zelfstandig met opdrachten en cursusvideo’s.
Deelname aan alle sessies is essentieel, bij voorkeur met twee personen per organisatie.
Over de docenten
Inge Molenaar
Inge (MOOI Noord-Holland) is erfgoedprofessional en heeft ervaring in het ondersteunen van erfgoedvrijwilligers bij hun werkzaamheden. Van het zoeken naar de juiste financiering tot het organiseren van kennissessies
Janneke van Es
Janneke (Erfgoedhuis Zuid-Holland) is junior adviseur en zet zich in om erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ze ondersteunt historische verenigingen als contactpersoon en werkt mee aan projecten zoals Sprekend Erfgoed, waarin taallessen worden gegeven in musea.
Praktisch
Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Meld je tijdig aan via het formulier hieronder. Koffie en thee worden verzorgd. Bij inschrijving rekenen we op je komst in verband met catering en zitplaatsen. Kun je niet komen? Meld je af of geef een vervanger door (bijv. een collega) uiterlijk 2 weken voor de cursus via info@erfgoedhuis-zh.nl.