Laden...

  Agenda & cursussen Studiemiddag 'Cultuurhistorisch belang van sociale woningbouw in Zuid-Holland'

  Op donderdag 30 november organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland een bijeenkomst over het cultuurhistorische belang van sociale woningbouw in Zuid-Holland. Deze vindt plaats in het Scheltemacomplex in Leiden.

  Het Justus van Effen complex in Rotterdam

  Foto: architectuur.nl/Jacqueline Knudsen

  Aanleiding

  Zuid-Holland is een verstedelijkte provincie met Rotterdam en Den Haag als grootste stedelijke kernen. Vanaf het midden van de 19de eeuw groeiden steden explosief als gevolg van de industriële revolutie. Er ontstond een behoefte aan goedkope woningen voor de arbeidersklasse. Vóór de invoering van de woningwet in 1902 woonde een arbeidersgezin in een zeer kleine woning met slechts 1 kamer. De woningwet van 1902 introduceerde regelgeving over de minimale eisen waaraan een arbeiderswoning moest voldoen.

  Na ruim een eeuw sociale woningbouw bestaan er in Nederland en in het bijzonder in Zuid-Holland sociale woningen die beeldbepalend zijn in steden en dorpen. Hoewel de wijkjes en wijken meestal niet beschermd zijn, vormen zij in architectonische zin en als woontype, mede het DNA van een gemeente. Wij willen deze middag gebruiken om kennis uit te wisselen over de omgang met de kwaliteiten van dit bouwtype.

   

  Programma

  Tijdens deze middag geven drie deskundigen hun visie op en ideeën over het ‘ontstaan’ van sociale woningbouw na de invoering van de woningwet in 1902 en hoe dit woontype zich vanaf de jaren vijftig tot en met de jaren negentig van de vorige eeuw zich verder heeft ontwikkeld. Ook wordt gekeken naar de toekomst. Hoe kan men met de sociale woning als bouwtype omgaan via herontwikkeling en herbestemming.

  De sprekers zijn:

  Anne Loes Nillesen, architect bij bureau Defacto
  Provincie Zuid-Holland heeft een eerste overzicht laten opstellen van (onder architectuur) gebouwde sociale woningbouwprojecten. Anne Loes Nillesen deelt enkele voorbeelden en vertelt hoe daar in de praktijk mee wordt omgegaan.

  Noud de Vreeze, voorzitter Van Eesterenmuseum en oud-stadsarchitect van Amersfoort
  Noud de Vreeze geeft een presentatie over het cultuurhistorisch belang van sociale woningbouw in de context van stedelijke en sociaal-economische ontwikkelingen van 1901 tot de jaren '90 van de vorige eeuw.

  Anita Blom, RCE, specialist in de Wederopbouwperiode
  Anito Blom vertelt hoe we in de praktijk omgaan met de kwaliteit van (onder architectuur) gebouwde sociale woningbouw. Hoe kun je dit verbinden aan andere opgaven en wie kunnen daarbij helpen?

  Moderator en dagvoorzitter Marianne van de Anker (oud-wethouder van Rotterdam) zal tussen de verschillende presentaties de deelnemers bevragen en aan het eind van het symposium een gezamenlijke conclusie formuleren.

   

  Waar en wanneer

  De studiemiddag vindt plaats op donderdag 30 november van 13.30 tot 17.00 uur in het Scheltema Complex, Marktsteeg 1, 2312 CS Leiden.

  Vanaf 13.30 uur is de inloop met koffie of thee. Om 14.00 uur begint het programma met een welkomstwoord van Judith Tegelaers, directeur van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Na afloop (rond 16.30 uur) sluiten wij het symposium af met een drankje en snack.

  Scheltema is makkelijk te bereiken vanaf het Station Leiden Centraal (10 minuten lopen). Kom je met de auto dan zijn er ruime parkeermogelijkheden in de diepste ondergrondse parkeergarage van Nederland (betaald) op 5 minuten loopafstand.

   

  Wat verwachten we van jou?

  Wanneer je je opgeeft voor deze studiemiddag, vragen wij één ding: om vanuit je professionaliteit en/of interesse voor dit onderwerp met één voorbeeld te komen van onder architectuur gebouwde sociale woningbouw(complex) uit je eigen gemeente of omgeving. Wij willen daarbij graag weten waarom je voor dit voorbeeld hebt gekozen. Het voorbeeld uit jouw gemeente mag je op de middag op een flipover bijschrijven. De meegenomen voorbeelden kunnen in de discussie naar een eindconclusie een rol spelen.

   

   

  Aanmelden

  Deelname aan de studiemiddag is kosteloos, aanmelden verplicht. Je kunt je opgeven via onderstaand formulier. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.