publicaties

 
Schoolplaat
Een prachtige glossy schoolplaat van 85x60 cm (bxh) over de Atlantikwall en het verhaal achter de imponerende betonnen bunkers langs onze kust. Op de achterkant van de plaat vind je uitleg over de Limes. De verzendkosten zijn euro 2,50.
€ 7,50
Schoolplaat
Een prachtige glossy schoolplaat van 85x60 cm (bxh) over de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Op de achterkant van de plaat vind je uitleg over de Limes. De verzendkosten zijn euro 2,50.
€ 7,50
Zocher in Zuid-Holland
Unieke landschapsparken in de Landgoederenzone Zuid-Holland
Langs de Zuid-Hollandse kust ligt een reeks landgoederen en buitenplaatsen met fraaie parken in landschapsstijl. Een groot aantal van deze prachtige parken zijn Zocherparken. Maar liefst drie generaties tuinarchitecten bepalen tot de dag van vandaag hoe die parken eruit zien: Johann David Zocher senior, zijn zoon Johan David junior en diens zoon Louis Paul. Deze folder brengt de parken van de Zochers in de landgoederenzone bij elkaar en licht toe wat deze parken zo bijzonder maakt.
gratis
Schoolplaat
Een prachtige glossy schoolplaat van 85x60 cm (bxh) over de Trekvaarten, die tijdens de Gouden Eeuw de belangrijkste verbinding vormden tussen de verschillende steden in Zuid-Holland. Op de achterkant van de plaat vind je uitleg over de Trekvaarten. De verzendkosten zijn euro 2,50.
€ 7,50
Archeologische Kroniek 2015
Overzicht van archeologische vondsten in de provincie Zuid-Holland
Ieder jaar worden bij opgravingen in Zuid-Holland tal van archeologische resten ontdekt. Daar zitten vaak spectaculaire vondsten bij. De Archeologische Kroniek biedt een jaarlijks overzicht van de vondsten per gemeente.
gratis
Draaiende molens dankzij een gezonde molenbiotoop
Omdat het draaien van molens belangrijk is voor de instandhouding ervan, hebben het Erfgoedhuis Zuid-Holland en de provincie Zuid-Holland een speciale publieksfolder uitgebracht met informatie over het onderhoud van de groene omgeving rond de molen, de zogenaamde ‘molenbiotoop’. De rijk geïllustreerde folder geeft antwoord op vragen als: ‘Waarom is het belangrijk dat er rond de molen geen obstakels zijn?’ En: ‘Hoe ziet een gezonde molenbiotoop eruit?’
gratis
De Atlantikwall in Nederland en België
Toegankelijke en praktische bunkergids
Tussen 1942 en 1945, in nog geen drie jaar tijd, bouwden de Duitsers de Atlantikwall, een verdedigingslinie langs de West-Europese kust van meer dan 6.000 kilometer. Langs de hele kust, en dus ook in Nederland en Zuid-Holland, verrezen vele duizenden bunkers. De meeste zijn verdwenen, maar heel veel zijn bewaard gebleven. Deze handige gids laat u kennismaken met die fascinerende bouwwerken uit een bewogen tijd. Tachtig Atlantikwall-locaties worden beknopt beschreven. Rijk geïllustreerd met unieke historische beelden en recente dronefoto’s.
Geert-Jan Mellink
€ 12,95
Er-Op-Uit in de Oude Hollandse Waterlinie
De Oude Hollandse Waterlinie werd in het Rampjaar 1672 voor het eerst ingesteld, toen ons land door een Franse legermacht van 120.000 man werd aangevallen. Op het grensgebied van Holland en Utrecht ontstond een enorm inundatiemeer die het Franse leger tegenhield. Dit voormalige inundatiegebied maakt tegenwoordig deel uit van het Groene Hart. De Er-Op-Uitkaart Oude Hollandse Waterlinie geeft een overzicht van verschillende recreatieve activiteiten (wandelen, fietsen, steppen en overnachtingen) die je kunt doen in één van de 9 sfeervolle vestingsteden of in het buitengebied. Je kunt kiezen uit een wandeling over de vestingwallen of fietsen over kades en dijken in het buitengebied. Je krijgt je een indruk van de enorme omvang van het inundatiegebied. Verschillende informatieborden vertellen over verdwenen forten en schansen en de ontberingen die men in de strijd moest ondergaan.
Uitverkocht
Varen op de Romeinse Rijn
De schepen van Zwammerdam en de limes
De ontdekking van zes Romeinse schepen in Zwammerdam in de periode 1971-1974 kreeg nationale en internationale aandacht. De Rijn was in de Romeinse tijd de grens van het rijk: de limes. Jong en oud kunnen in dit boekje alles vinden over de Romeinse schepen van Zwammerdam en de andere belangrijke vindplaatsen langs deze limes.
€ 5,00
Twee eeuwen provinciaal bestuur Zuid-Holland (boekje)
1814-2014
De provincie Zuid-Holland is meer dan twee eeuwen oud. In die tijd is er veel veranderd. Dit boekje schetst een beeld van deze veranderingen.
gratis
Erfgoed van Goeree-Overflakkee (kaart)
Een overzichtskaart van het boeiende erfgoed op dit (voormalige) eiland
Goeree-Overflakkee is een prachtig (voormalig) eiland met een boeiende geschiedenis. In die geschiedenis speelt water een belangrijke rol. Als vijand, maar ook als vriend. Van die geschiedenis is nog veel te zien. Denk aan havens en havenkanalen, vuurtorens, dijken en gemalen, maar ook aan de Haringvlietbrug en machtige Deltawerken. Deze kaart biedt een overzicht van dit prachtige erfgoed.
gratis
Trekvaarten in Zuid-Holland (kaart)
Ontdek de trekvaarten vanaf het water, per fiets of te voet
Tussen 1630 en 1660 werden in heel Holland in rap tempo trekvaarten aangelegd, waarover personen en goederen vervoerd konden worden van de ene naar de andere stad. Deze Erfgoedkaart biedt u een beknopt overzicht van de trekvaarten in Zuid-Holland, vertelt hun geschiedenis en voert u langs bijzondere historische plekken.
gratis
Waterpaspoort voor kinderen (activiteit)
Ontdek de Waterdriehoek langs 17 erfgoedlocaties rond Dordrecht, Biesbosch en Kinderdijk
Het Erfgoedhuis ZH geeft samen met 17 deelnemers langs de Waterdriehoek het zgn. Waterpaspoort voor kinderen uit. Hiermee kunnen kinderen prachtige erfgoedlocaties in en om Dordrecht, Kinderdijk en de Biesbosch bezoeken. Bij elk bezoek kunnen ze een stempel sparen in het paspoort en aan het eind van het jaar vanaf 5 gespaarde stempels een prijs winnen. Door goede reismogelijkheden dankzij de Waterbus, en door het prachtig onderhouden erfgoed langs de oevers, is het voor kinderen een feestje om bij de Waterdriehoek langs te gaan. Het aanbod te bezoeken erfgoedlocaties is veelzijdig en aantrekkelijk, van de molens van Werelderfgoed Kinderdijk en Museum De Koperen Knop tot in de kinderpraktijktuin bij het Baggermuseum in Sliedrecht. De deelnemers zijn het Nationaal Onderwijsmuseum, de Grote Kerk in Dordt, het Dordrechts Museum, het Hof en het Huis van Simon van Gijn, de Dijksynagoge, het Nationaal Baggermuseum, bezoekerscentrum De Biesbosch, de Molens van Kinderdijk, Huis van Zessen, De Waterbus, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Museum Dorpsbehoud in Papendrecht, Korenmolen Kijk over den Dijck, het Binnenvaartcentrum, de Forellenvisvijver in Zederik en het Dordts Patriciërshuis, en de VVV Dordrecht.
gratis
Special Oude Hollandse Waterlinie (tijdschrift)
Speciale editie van tijdschrift het Groene Hart
In het open landschap van het Groene Hart kan iedereen via wandel-, fiets- en kanoroutes de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie beleven dankzij een speciaal Magazine over de Oude Hollandse Waterlinie. Deze uitgave van het Groene Hart Magazine is geheel gewijd aan de Hollandse Waterlinie en wil de beleving van de oudste waterlinie van Nederland voor een breed publiek vergroten.
€ 3,95
Erfgoedhuis Zuid-Holland (folder)
Voor een mooi zuid-holland
Ons werk in woord en beeld gepresenteerd. Voor een mooi Zuid-Holland, ook later.
Erfgoedhuis ZH
Aantal pagina's: 32
Jaar van uitgave: 2013
gratis
De Monumentenwacht (folder)
incl. prijslijst voor abonnees
De Monumentenwacht helpt u uw monument te behouden.
Erfgoedhuis Zuid-Holland
Jaar van uitgave: 2010
gratis
Het Meisjeshuis aan de Oude Delft (folder)
Beknopte geschiedenis van het historische Meisjeshuis
Lees meer over de rijke geschiedenis van het prachtige pand aan de Oude Delft 116. Lange tijd in gebruik als meisjesweeshuis, nu een bloeiend kantoor met sociëteit!
Roel Pots, Gerrit Verhoeven
Aantal pagina's: 8
Jaar van uitgave: 2011
gratis
Molenrijk Zuid-Holland (boek)
224 molens in beeld
Dit officiële standaardwerk bevat foto's van het molenrijkste Zuid-Hollandse landschap. Iedere molen van de provincie staat op de gevoelige plaat. Daarnaast worden de oorsprong van molen, de typen en producten, het molenbeheer, behoud, restauratie en vele andere aspecten besproken in dit mooie boek, dat tevens zeldzaam historisch materiaal bevat.
H. Schröder, A. Ponsteen, R. Pots, e.a.
9789078388029
Aantal pagina's: 272
Jaar van uitgave: 2014
€ 24,50
Meisjeshuis in Delft, een monument voor kennis en cultuur (boek)
G. Verhoeven, Delft 2005. De bijzondere geschiedenis als weeshuis voor meisjes van het monumentale gebouw van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.
90-805654-8-2
Aantal pagina's: 60
Jaar van uitgave: 2005
€ 1,00
Dan doen we het zelf
Cultuurhistorisch initiatief in Zuid-Holland
De meer dan 30 hoofdstukken in dit rijk geïllustreerde boek zijn geschreven door even zoveel erfgoedvrijwilligers uit de hele provincie Zuid-Holland. Mede dankzij deze vrijwilligers leidden veel steden en dorpen tot op de dag van vandaag in cultuur-historisch opzicht een bloeiend bestaan. mensen aan wie we veel te danken hebben, omdat er ooit een moment was dat zij zeiden: ‘Als niemand anders het doet, dan doe ik het zelf wel’.
Ad van der Zee en diverse andere auteurs
Aantal pagina's: 128
Jaar van uitgave: 2012
€ 1,00
Openbaar vervoer in Zuid-Holland
een magazine vol prachtige foto's en verhalen
Waar zouden we zijn zonder bus, tram of trein? Erfgoedhuis Zuid-Holland besteedt aandacht aan het verhaal van het openbaar vervoer in Zuid-Holland en presenteert een magazine over de geschiedenis van ons OV.
Marloes Wellenberg (Erfgoedhuis ZH) en Wim Wegman
Aantal pagina's: 16
Jaar van uitgave: 2013
gratis
Volkstuinen in Zuid-Holland (kaart)
Een overzichtskaart met 35 volkstuinen in ZH
over heden, verleden en toekomst van volkstuinen in ZH. Een uitklapbare kaart, veel f/c foto's
Timo Waarsenburg, Erfgoedhuis ZH
Aantal pagina's: 24
Jaar van uitgave: 2012
gratis
Molens in Zuid-Holland
nieuwe uitgave!
Een handzaam boekje vertelt het verhaal van de Zuid-Hollandse molens en laat zien welke 34 daarvan te bezoeken zijn. Deze publicatie is ook verschenen in het Engels, Frans, Duits en Japans.
Erfgoedhuis Zuid-Holland en Uitgeverij Watermerk
9789078388036
Aantal pagina's: 32
Jaar van uitgave: 2011
Uitverkocht
Het bijzondere van Holland
E. Beukers, T. de Nijs en J. Blokker, Hilversum 2005. Een duik in de geschiedenis van Holland.
Erfgoedhuis Zuid-Holland
90-6550-880-5
Aantal pagina's: 156
Jaar van uitgave: 2005
Uitverkocht
Op zoek naar een biografisch portret in het verleden
Handleiding voor historisch biografisch onderzoek
Iedere liefhebber van geschiedenis kent het wel: je vindt een paar snippers boeiende informatie over iemand en raakt geïntrigeerd. Maar waar zou meer informatie over de betreffende persoon te vinden zijn? Hoe moet zo'n onderzoek opgezet worden? Hoe kunnen de gegevens over de persoon zelf gecombineerd worden met meer algemene informatie over zijn of haar beroep en leefomgeving? En hoe maak je daar tenslotte een aardig verhaal van? Dit boek geeft praktische antwoorden op bovengenoemde vragen.
Kees van der Wiel, Erfgoedhuis ZH
90-6550-780-9
Aantal pagina's: 121
Jaar van uitgave: 2003
€ 1,00
Op zoek naar het historisch interieur
handleiding voor onderzoek naar de materiële cultuur
M. Zeilmaker, Hilversum 2005. Hoe kan een onderzoek naar wooncultuur worden opgezet en uitgevoerd?
Erfgoedhuis Zuid-Holland
90-6550-834-1
Aantal pagina's: 64
Jaar van uitgave: 2005
€ 5,00
Op zoek naar het religieus erfgoed
handleiding voor onderzoek in kerkelijke archieven
Op zoek naar religieus erfgoed maakt lezers met belangstelling voor uiteenlopende aspecten uit de religiegeschiedenis wegwijs in de archieven en collecties die gebruikt kunnen worden voor onderzoek op dit terrein.
Erfgoedhuis Zuid-Holland
9789087040369
Aantal pagina's: 180
Jaar van uitgave: 2008
€ 5,00
Op zoek naar de Geschiedenis van het Landschap
Handleiding voor onderzoek naar onze historische omgeving
Een handleiding voor het verrichten van zelfstandig onderzoek naar landschapshistorie. Het Erfgoedhuis Zuid-Holland zet zich de komende jaren meer in voor ‘groene’ cultuurhistorie.
Hans Renes
Jaar van uitgave: 2010
€ 14,00
Oral history: zegt het voort!
Sandy Marijnissen, Delft 2008. Een handleiding voor het gebruik en beoefenen van oral history. 4e geheel herziene en herschreven druk.
Erfgoedhuis Zuid-Holland
9789080890145
Aantal pagina's: 58
Jaar van uitgave: 2012
€ 7,50
Syllabus/handleiding: informatiebeheer in musea
een vervolg op de syllabus bij de basiscursus Registratie & Documentatie
Dit boek is een vervolg op de publicatie bij de basiscursus over Registratie & Documentatie. De ontwikkelingen nemen zo'n vlucht dat factsheets steeds actueel op de website www.museumconsulenten.nl worden aangeboden.
Andrea Kieskamp en Lucas Veeger
Aantal pagina's: 63
Jaar van uitgave: 2009
Uitverkocht