Mobiel erfgoed

 

Schepen, historische werven en havens zijn net zo beeldbepalend in Zuid-Holland als de vele plaatsen waar historische trams en bussen zijn ondergebracht. Tegelijkertijd is dit mobiele erfgoed dat niet onder een centraal beheer valt, kwetsbaar: er is voor het voortbestaan van oude vaar- en rijtuigen kennis nodig die bij hoofdzakelijk vrijwilligers en particuliere stichtingen bevindt.

Het Erfgoedhuis Zuid-Holland maakt zich sterk voor het mobiele erfgoed, want het speelt een belangrijke rol bij het uitdragen en versterken van het toeristisch imago van Zuid-Holland. We beschikken weliswaar niet over structurele capaciteit voor ondersteuning van varend en rijdend erfgoed, maar we proberen zo veel mogelijk in projectvorm te ondersteunen.

stoomtrein smalspoormuseum   varen als toen fragment historische werven

Dvd-serie 'Varen als Toen'

Om meer aandacht te genereren voor varend erfgoed heeft het Erfgoedhuis een documentaireserie gemaakt die een kijkje geeft in de wereld achter het varende erfgoed in de provincie Zuid-Holland. Het gaat om de mensen en organisaties achter die schepen, maar ook om de schepen zelf. De eigenaren, mensen met passie en doorzettings-vermogen vertellen over de geschiedenis van hun schip en over het ‘in de vaart houden' ervan. Wilt u een klein stukje zien? Ga dan naar de trailer Varen als Toen

Streekvervoer

Waar zouden we zijn zonder bus, tram of trein? Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft in 2013 aandacht gegeven aan het verhaal van het openbaar vervoer in Zuid-Holland. Een inspiratiemiddag en een erfgoeddag, alsmede twee publicaties waren het resultaat daarvan.
busdienst schiedam kethel 1923   Remise HOVM

Magazine

Maar dat is niet alles! Er is ook een schitterend magazine over de Historie van ons Openbaar Vervoer uitgekomen, dan in onze webwinkel te koop is voor € 1,-. Bestel het nu

trekvaart zuidholland