Netwerkdag archeologie & kastelen

 

Elk jaar organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland een netwerkdag voor iedereen met interesse in archeologie. Dit jaar is het onderwerp archeologie & kastelen. Tijdens de bijeenkomst wordt je bijgepraat over historisch en archeologisch onderzoek op dit gebied, met veel praktische handvaten. Ook zijn er inspirerende praktijkvoorbeelden en sluiten we af met een boeiende excursie langs sporen van kastelen in Gouda. 

Motte Spreeuwenstein Ouddorp

Zaterdag 24 september 2016

Op zaterdag 24 september 2016 ben je van harte welkom in Sociëteit Concordia in de historische binnenstad van Gouda. Vanaf 12.00 uur staan er broodjes klaar, met koffie en thee. Het programma start om 12.45 uur. 

Let op: aanmelden is verplicht (zie onder)

Voor wie

De dag is bedoeld voor vrijwilligers en professionals in de archeologie, historische verenigingen, musea, erfgoedorganisaties en andere geïnteresseerden. 

kasteel gouda atlas schoemaker

Programma (12.00-17.30 uur)

De inlooplunch start om 12.00 uur, het programma om 12.45 uur. Na een welkomstwoord van Judith Tegelaers, directeur van Erfgoedhuis Zuid-Holland, starten we met een keynote van Annemarieke Willemsen, conservator middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. 

Als je historisch onderzoek wilt doen naar een kasteel, hoe pak je dat dan aan? Fred Vogelzang, onderzoeker bij het NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats geeft een overzicht van historische bronnen en praktische handvaten. 

Paul van Kempen, archeoloog bij de gemeente Haarlem, geeft een overzicht van archeologische bronnen. Hij is de auteur van Verborgen kastelen in zicht. Archeologisch onderzoek en inrichting van kasteelterreinen (2005).

Na de pauze zijn er drie cases uit de praktijk: Tim de Ridder, archeoloog bij de gemeente Vlaardingen, vertelt over het onderzoek naar de burcht van Dirk III uit de ontstaansperiode van het graafschap Holland (1018, Slag bij Vlaardingen). Bert Tuk (eigenaar van kasteelberg Spreeuwenstein in Ouddorp) vertelt met Pieter Prins (Historische Vereniging De Motte) over het onderzoek naar deze motte en de toekomstplannen om Spreeuwenstein beleefbaar te maken. Tot slot vertelt Henkjan Sprokholt, kenner van de Goudse geschiedenis en archeologie, over de twee kastelen die in Gouda hebben gestaan. 

Wat is er nog te zien van deze roemruchte geschiedenis in Gouda? Je ontdekt het zelf, want het programma eindigt met een historische wandeling langs sporen van de Goudse kastelen. Daarna keren we terug naar Sociëteit Concordia om gezellig na te praten met een hapje en een drankje. 

Slag bij Vlaardingen

Aanmelden

Deelname kost 15 euro per persoon, inclusief lunch en borrel.
Update 18 augustus: Je kunt je helaas niet meer aanmelden, het maximale aantal aanmeldingen is bereikt. Het is wel mogelijk om je op de wachtlijst te laten plaatsen. Je ontvangt dan van ons bericht zodra er een plek vrij komt.

Vragen?

Heb je vragen over de aanmelding? Neem contact op met Christien Manus, manus@erfgoedhuis-zh.nl. Voor vragen over het programma kun je contact opnemen met Janneke van Haver-Plas, plas@erfgoedhuis-zh.nl of met Marloes Wellenberg, wellenberg@erfgoedhuis-zh.nl

Locatie

Soci√ęteit Concordia, Westhaven 27 in Gouda.¬†