Archeologiehuis ZH

 

In het Archeologiehuis Zuid-Holland, gevestigd in een reconstructie van een Romeinse villa bij Archeon in Alphen aan den Rijn, zijn bijzondere archeologische vondsten uit de provincie te bewonderen, ondersteund met maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties. Het Erfgoedhuis verzorgt enkele malen per jaar samen met een Zuid-Hollandse gemeente of erfgoedorganisatie kleine kortlopende wisseltentoonstellingen op de eerste verdieping van het Archeologiehuis Zuid-Holland.

Zwammerdam   Kano

Beeld van de tentoonstelling

 

De kano in het Archeologiehuis

Leven langs de Limes: Zwammerdam nu te zien

In het Archeologiehuis is tot en met eind 2016 een tentoonstelling te zien over Romeins Zwammerdam. Topstuk is een heuse boomstamkano!

De Limes

Aan het begin van onze jaartelling viel het zuidelijke deel van Nederland onder Romeinse heerschappij. Na mislukte pogingen om ook Noord-Nederland en de rest van Duitsland te onderwerpen, kozen de Romeinen voor de Oude Rijn als noordelijke grens van hun rijk. Op de zuidoever van die rivier ontstond een uitgebreid systeem van forten en wachttorens. Dit werd gedurende drie eeuwen bevolkt door Romeinse soldaten, die zich van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn en verder inzetten om invallen van het ‘barbaarse’ volk ten noorden van de Rijn af te slaan. We noemen deze militaire zone de ‘Limes’ (spreek uit: lie-mes), naar het Latijnse woord voor grens. De Limes is tegenwoordig het grootste archeologische monument van Europa.

Spectaculaire Romeinse vondsten

Een Romeinse boomstamkano, één van de wereldberoemde ‘Zwammerdamschepen’, is na lange tijd teruggekeerd naar Zuid-Holland. Maar ook twee helften van een Romeinse duiker die in 2009 werden opgegraven in Bernisse én een Romeinse mijlpaal, gevonden in 2005 bij Rijswijk. Deze spectaculaire vondsten zijn nu voor het eerst samen te zien bij een indrukwekkende overzichtstentoonstelling.

Vier tentoonstellingen

De tentoonstelling is de laatste in een serie van vier die in het kader van de Erfgoedlijn Limes door de provincie Zuid-Holland mogelijk wordt gemaakt. Eerder waren tentoonstellingen over Alphen aan den Rijn, Voorburg en Bodegraven te zien.